Käytännön koulutuksen ja verkkokurssin yhdistelmä

Uskomme, että tehokkaimpiin oppimistuloksiin voi päästä ajankäytöllisesti järkevimmässä ajassa, kun opetuksessa yhdistyy verkkokurssi ja käytännön opetus veneellä. Oppijat tutustuvat veneilyn perusteisiin ensin omassa tahdissaan kotona ja pääsevät harjoittelemaan oppimiaan asioita käytännössä veneellä tapahtuvassa käytännön opetuksessa.

Esimerkiksi purjehtijakurssin ennakkona voisi olla verkkokurssi, joka voisi esitellä miten:

  • Vinssit toimii
  • Vinsin vapauttaja toimii
  • Miten kiinnitysköysi irroitetaan/ kiinnitetään knaapiin
  • Miten poijuhaka toimii
  • Jne.

Tämän oppilas voisi suorittaa etukäteen missä ja milloin vain, miten hänelle itselle parhaiten sopii. Vaikka niinä pakkaspäivinä, kun sulat vedet ja purjehdus on vielä haave kesästä.

Hyvällä käytännönläheisellä teoria pohjalla, oppijoiden kanssa päästään veneellä suoraan asiaan eli vesille ja käytännön harjoitteluun. Pedagogisesti oppiminen tehostuu, kun mukana on toistoa sekä eri oppimistapoja yhdistävää opetusta.

Esimerkkinä vaikkapa vinsin käytöstä jotain seuraavan kaltaista:


Vinssin käyttö

Vinssiä tarvitaan silloin kun omat voimat eivät riitä köyden vetämiseen. Köyttä kierretään 3 kierrosta MYÖTÄpäivään vinssirummun ympäri alhaalta päin ja sen jälkeen metalliseen ohjuriin vinssin yläosassa sekä vielä kierros ylhäällä olevaa uraa myöden.

Kun purjeet kaipaavat kiristystä, laita vinssikampi paikalleen ja pyöritä. Kun purjeita pitää löysätä, avaa köyttä hieman uralta ja päästä tarvittava määrä köyttä sekä lukitse köysi uudelleen uraan.

Vendatessa ja jiipatessa vapauta köysi vinssiltä pyörittämällä köysi KOKONAAN irti.

”Advanced osio”: Vinssejä on hieman erilaisia. Tyypillinen uudehkossa veneessä on videon kaltainen, kaksinopeuksinen automaattivinssi. Kun pyörität yhteen suuntaan köysi tulee vauhdikkaammin, mutta lisävoimaa ei ole niin paljoa. Toiseen suuntaan köysi tulee hitaammin, mutta voimaa en enemmän.

Vinssikammessa on tyypillisesti jonkinlainen lukitusvipu, jota täytyy painaa, jotta kampi menee paikalleen / irtoaa.

Vanhemmissa veneissä saattaa olla vinssejä, joissa ei ole videon mukaista automaattiohjuria. Tällöin sinun täytyy vetää köydestä sen verran, että se kiristyy rummun ympärille ja saa kitkaa.

Jossain hyvin vanhoissa saattaa olla kammen sijaan kiinteä vipu, jota ”vekslataan ees taas”.

PS. Videon kuvaajana innokas purjehtija Verri 9v.