Purjehtijakurssi

Purjehtijakurssi (Sailing Crew Course)

Purjehduskoulutus rakentuu nousujohteisena kurssijärjestelmänä. Alkeisopetusta annetaan Purjehtijakurssilla. Purjehtimaan pääsee matalalla kynnyksellä, sillä lähtötasoksi riittää uimataito, hyvä terveys ja 15 vuoden ikä. Kurssi kestää minimissään 32 tuntia (4 päivää), mutta käytännössä kurssit ovat useimmiten noin 40 tunnin mittaisia.

Kurssiohjelma

Kurssin sisältö jakautuu teoriaosuuteen ja käytännön harjoituksiin painopisteen ollessa itse vesillä tapahtuvassa purjehduksessa. Useimmiten tällaiset kurssit järjestetään ns. pitkänä viikonloppuna; alkuviikon iltoina on teoriaosuus ja purjehdukseen varataan viikonloppu perjantaista alkaen. Teoriatunnit voidaan pitää myös aikaisemmin kevään aikana.
Kursseilla on käytössä oppimateriaalina Purjehduksen opas -kirja ja myös kirjaa ’Purjehtijan sää’ käytetään paljon.

Nykyisin kurssitarjonta on monipuolista ja sisältää muitakin mahdollisuuksia. Esimerkiksi viikon mittaisilla matkapurjehduksilla saat tuntumaa elämään veneessä: sopivat päiväetapit, illaksi retkisatamaan ja majoitus veneessä. Tai mikset perehtyisi purjehdukseen samalla, kun nautit lämpimästä ilmastosta: purjehduskurssit lämpimillä vesillä  ovat suosittuja (esim. Kreikka, Kroatia, Turkki tai Karibia).

Kursseja voi suorittaa myös omalla veneellä. Tällöin kouluttajalta saa vinkkejä juuri oman veneen tekniikkaan ja purjehtimiseen liittyvissä asioissa.

Kurssin tavoitteet

Kurssin ensisijaisena tavoitteena on johdattaa purjehduksen pariin ja antaa köliveneen miehistössä gastina tarvittavat teoreettiset tiedot ja käytännön taidot. Kurssin jälkeen sinulla on taito toimia veneessä mm. ohjaajana, purjeiden säätäjänä ja navigaattorina; osallistua aktiivisesti kaikkeen siihen, mitä vesillä purjehduksen aikana tapahtuu.

Keitä kursseille osallistuu?

Kurssilaisten ikä vaihtelee paljon. Kovin nuoria kursseille tulee harvemmin, mutta sen sijaan ei ole harvinaista, että kurssille tulee varttunutta väkeä – jopa hyvän matkaa yli kuusikymmenvuotiaita, jotka ehkä haluavat kokeilla kokonaan uutta harrastusta eläkepäivien iloksi. Valtaosa kurssilaisista on kuitenkin nuoria aikuisia tai keski-ikää lähestyviä.

Kurssit sopivat sekä naisille että miehille. Kurssilla saat paljon tietoa ja taitoa, jonka avulla olet tasavertainen purjehtija niin lomapurjehduksilla kuin purjehdustapahtumissakin.

Purjehtijakurssille voi tulla turvallisin mielin kokeilemaan, onko purjehdus lajina jotain sellaista, mitä haluaisit harrastaa enemmänkin. Kurssin käyminen – vaikka useampaan kertaan – on huomattavasti halvempaa kuin suoraa päätä ostaa kallis vene. Oman veneen kanssa opettelu kylmiltään kokemattoman perhemiehistön tai kaveriporukan kanssa kantapään – tai pikemminkin karikkojen – kautta on huomattavasti pidempi ja kalliimpi tie.

Kurssin ohjelma sisältää purjehduksen lisäksi muutakin turvalliseen veneilyyn ja hyviin merimiestapoihin liittyvää, mitä jokaisen vesillä liikkuvan on tiedettävä ja osattava myös käytännössä toteuttaa.


Ylläoleva on ote PORY:n kuvauksesta.